29. oktoober 2020

Magnus Enckelli maalinäitus rahvusgaleriis Ateneum. Helsingi 2020

Magnus Enckell (1870- 1925) oli tuntud Soome maalikunstnik- sümbolismi esindajana.

Nooruspõlve kunstniku tööd on asteetlikud ja vähese koloriidiga. Värvidest on näha vaid halli, musta ja pruuni.

Peale 1909. aastat kunstniku värvikasutus muutus rikkalikumaks. 

Magnus Enckell kuulus 1800- 1900. aastatel Soome maalikunstis parimate kunstnike hulka, kuid tema töid tuntakse kahjuks vaid osaliselt ja vähe. 

Ülevaatenäitus Ateneumis parandab selle puudujäägi.

Näitusel on näha kunstniku töid, millede järgi võib teda pidada radikaalseks uuendajaks kui ka traditsioonidele toetujaks. 

Ta on nii unistaja kui rahvusvaheline kunstnik, Soome Kunstiühenduse omaaegne esimees, paljude monumentaalteoste autor ja looja.   

Näitusel Ateneumis on näha kunstniku noorepõlve joonistusi kunstikooli perioodist kuni 1920- ndate aastateni, milliseid siiani eksponeeritud ei ole.

Maale ja joonistusi on näitusel arvuliselt näha kindlasti rohkem kui sada, nii et kunsti vaatamiseks tuleb kenasti aega varuda. 

Soome rahvusgalerii Ateneumi kunstikollektsiooniga saab tutvuda digitaalsel kujul selle viite kaudu.

Ajalehe Ilta- Sanomat pikemat video ülevaadet näituselt soome keeles näeb siit.

NB! Seoses koroonaviirusega on näitusel kaitsemaski kandmine kohustuslikuks tehtud. Kaitsemaske saab piletikassast osta hinnaga 1 eur/ tk, kui juhuslikult olete ise maski koju unustanud. 


Näitusel pildistatud kõiki pilte näeb selle viite kaudu.

Autoportree: Magnus Enckell (1918)

Järgneval pildil on Magnus Enckelli peamisi õpetajaid ja mentoreid, Soome üks kindlasti kõige aegade edukamaid ja paremaid maalikunstnike Albert Edelfelt (1954 Porvoo- 1905 Porvoo) kelle rikkalik kunstitööde kogumik on samuti Ateneumis vaadata püsiekspositsioonis.