15. juuni 2014

SFS meistrivõistlused, SFS mästerskap BSPA - Sipoo (50RT, 100RE)

15- 16.06. 2014 toimusid Sipoo lasketiirus Soomes SFS meistrivõistlused tulirelvadest jooksva metssea ja põdralaskmises.

Esimesel võistluspäeval oli kavas jooksva metssea laskmise normaaljooksud 30+30 lasku (M, M20) ja 20+20 lasku vanemad laskurite võistlusklassides (M45 ja vanemad) ja põdralaskmise üksiklasud 20+20 lasku (kõik vanuseklassid).

Teisel võistluspäeval lasti jooksva metssea segajookse 20+20 lasku ja põdralaskmise paarilaske 10+ 10 lasku.

Sipoo jooksva metssea kahel laskerajal on kasutusel mõlemal juhul Sius- Ascor elektroonilised märgid, millised on antud laskerajale paigaldatud selle aasta kevadel.

Põdralaskmisel kasutati veel Sipoo lasketiirus sellel aastal pabermärke aga juba aasta- kahe pärast on ka Sipoo laskerajal kasutusel põdralaskmisel elektroonilised märgid nii nagu see on juba paljudes Soome põdralaskmise tiirudes.

Võistluspaigas oli avatud kohvik, kust sai iga võistleja omale sooja sööki osta või lihtsalt kohvitada.

Eestist võistlesid Toomas Hallik, Indrek V, Tõives Raudsaar, Endi Tõnisma ja mina ise.




Laupäevane võistluspäev.

Võistluse kavas jooksva metssea laskmine 20+20 lasku (30+30 lasku vanuseklassis M45 ja nooremad) ning 100 meetri laskedistantsilt põdralaskmine üksiklaskudena 20+20 lasku.

Võistlus algas täpselt planeeritud ajal st kell 09.00 hommikul. Nii on Soomes tavaks kinni pidada võistluse stardiaegadest.

Kõik laskurid jagati mõlemal võistluspäeval kahte eraldi gruppi. Üks võistlejate grupp alustas kell 09.00 kahel laskerajal korraga jooksvat metssiga laskma ja teine grupp laskureid alustas samal ajal põdralaskmist.

Kell 12.00 vahetasid mõlemad laskurite grupid omavahel lasketiirud ning võistlus jätkus täie hooga edasi.

Võistlus kulges heas rütmis ja tõrgeteta ning vastavalt planeeritud ajale.

Ilm oli ainult kahjuks laupäevasel võistluspäeval sügiseselt jahe ja tuuline. Laskmist see aga meie laskealadel paljut ei seganud.

Jooksva metssea laskmine kulges meie laskuritele vastavalt tasemele ja olematule treenituse astmele ning üllatusi siin ette ei tulnud.

Meeste jooksva metssea laskevõistlusel laupäeval võistlusklassis (M) võidutses Hendrik Holmberg tulemusega 566 punktiga.

Parimatest tulemustest võiks ära märkida Tapani Koskela (M50) tulemuse 373 punkti jooksva metssea laskeharjutuses 20+20 lasku.

Jouko Mutka (M60) võidutulemus omas vanuseklassis oli 363 punkti.

Endi Tõnisma (M50) tulemus 352 punkti ja minu enda tulemus 350 punkti.


Toomas Halliku (M45) tulemus jooksva metssea laskeharjutuses 20+20 lasku 336 punkti.


Tõives Raudsaar (M60) lasi välja sealaskmises väga korraliku tulemuse 340 punkti. Indrek V tulemus 483 punkti (30+30 lasku).


Laupäevane laskevõistlus 100 meetri põdralaskmise lasketiirus.


Eesti laskurid lasid põdralaskmise võistlust kaasa kahe relvaga. Ühest lasi oma võistlusseeriad Indrek V ja Toomas Halliku relvaga lasid siis ülejäänud Eesti võistlejad.

Välja arvatud Indrek V olid kõik meie laskurid esimest korda 100 meetrilt põtra laskmas nii et kõigil oli võimalus püstitada isiklikud rekordid, mida me ka tegime.

Lasime võistluse ära ja saime hulka vajalike võistlus ja laskmiskogemusi põdralaskmise kohta. Järgmisel põdralaskmise võistlusel on põdralaskmine juba hulka lihtsam, sest teada on mis ees ootab. Antud võistlusel oli üllatusmomente põdralaskmises päris palju ja seda muidugi meie laskureid silmas pidades.

Meie võistlejate tulemused jäid esimesel põdralaskmise võistlusel tagasihoidlikuks aga enamat tahta oleks ka olnud enese petmine ja liigsete ootuste ülessoojendamine. Tuleb seega igati rahul olla meie lastud tulemustega põdralaskmises.

Eesti laskuritest lasi parema tulemuse välja Toomas Hallik lastes välja põdralaskmises üksiklaskude võistlusel 20+ 20 lasku tulemuse 341 punkti.

Indrek V tulemus põdralaskmise üksiklaskude võistluselt 311 punkti, Tõives Raudsaar 286 punkti.

Põdralaskmise võistluse päeva parima tulemuse lasi välja Tapani Koskela (M50) 378 punkti.

Meeste võistlusklassis (M) võitis laupäeva põdralaskmise võistluse Hendrik Holmberg 377 punktiga.


Pühapäevane võistluspäev.

Ilm oli juba hulka parem, kui eile. Päike paistis ja soojagi põhjamaiselt parasjagu ning tuul oli ka nõrgemaks jäänud. Olemine ja meeleolu laskerajal juba seetõttu hulka parem.

Võistluse algus kell 09.00. Võistluse läbiviimise formaat oli analoogne eilese päeva omaga.

Võistluse kavas oli pühapäevasel võistluspäeval jooksva metssea segajooksude laskmine 20+20 lasku ja 100 meetri põdralaskmise laskerajal põdralaskmise paarislaskude laskmine.


Jooksva metssea laskevõistlus läks meie võistlejatele võistlustulemusi vaadates ootuspäraselt.

Soome laskuritest lasi suurepärase tulemuse segajooksude laskmises Tapani Koskela lastes välja Sipoo laskurklubi rekordit tähistava tulemuse 388 punkti! Seeriad vastavalt 196 punkti ja 192 punkti.

Sipoo SSG 100 meetri põdralaskmise lasketiir
Meie laskurid nii heas hoos ei olnud kui Tapani Koskela jooksva metssea laskevõistlusel aga oma tasemel lasime ka tulemused välja.

Parima päeva jooksva metssea laskevõistluse tulemuse eest Eesti laskuritest hoolitses seekord Endi Tõnisma (M50) tulemusega 355 punkti.


Jooksva metssea segajooksude võistluse parima tulemuse lasi välja meeste võistlusklassis Krister Holmberg (M) 390 punktiga (196+ 194).

Teisi meie laskurite tulemus pühapäevaselt jookva metssea segajooksude võistluselt.

Toomas Hallik 315 punkti, Tõives Raudsaar 308 punkti, Indrek V 288 punkti.


Põdralaskmise paarislaskude võistlus.

Võistlesime samuti kaasa kahe relvaga nii nagu ka eilsel võistluspäeval ja seda olude sunnil.


Tulemused: Indrek V tulemus 261 punkti, Endi Tõnisma 272 punkti, Toomas Hallik 215 punkti, Tõives Raudsaar 193 punkti, ja H. K tulemus 176 punkti.

Meie laskurite põdralaskmise võistlustulemusi mõjutas suuresti kasutusel olnud relva tehniline tõrkumine (andis laskmisel hulganisti tõrkeid), mistõttu saime oma tulemuste arvestusse kes vähem kes rohkem möödalaske.

Infoks, et põdralaskmise võistlusel antakse tõrkelasu korral ainult üks kord laskurile uus laskevõimalus. Ülejäänud tõrked võistluse ajal loetakse möödalaskudeks. Mul endal kogunes sellest olenevalt tänasel põdralaskmise võistlusel 6 möödalasku.

Siinjuures tuleb aga rõhutada just kogemuste saamist põdralaskmise võistluselt ja neid kogemusi me ka saime kuhjaga.

Relvaga toimuvat tehnilist probleemi ei osanud meist keegi ette näha ja seda enam veel, et relv ise on täiesti uus.


Järgmisetel põdralaskmise võistlustel oleme aga juba paremini ette valmistatud ja kindlasti ka tulemused paranevad.

Kindlasti saab ka antud relv töökorda ja kõik laabub edaspidi väga positiivses joones ainult praemate tulemuste poole- sellised meie eesmärgid ju on.

Meie laskurid võistlustulemusi vaatamas
Pühapäeval oli võistlused kella 15- ks lõppenud kõigis lasketiirudes ja toimus autasustamine.




Kõik võistlusel ja samuti ka Hakan- i juures kodusel vastuvõtul minu poolt tehtud pildid on nähtavad siit.

Päeva ja meie võistlusreisi lõpetamine toimus Hakan- i juures kodus tema kutsel. Kohvilaua taga arutasime võistlusel toimunut ja edasisi kahe maa liikuva märgi laskurite koostöö arenguid.

Samuti käisime Hakan- i koduses õhkrelvade tiirus ja uudistasime erinevaid relvi.




Südamlikud tänud kuuluvad meie Sipoo võistlusreisi rahaliselt toetanud sõpradele- laskuritele: Hakan Mansner abikaasaga, Veijo Karvonen ja Bror Skogster.

Võistlustulemused leiate Sipoo laskurklubi kodulehelt siit.