4. august 2013

Eesti MV jooksva metssea laskmises (50RT, Cal ≥ .222 Rem)

Eesti Meistrivõistlused jooksva metssea laskmises täiskaliibrilistest tulirelvadest 50m, VJM- 4 (Cal ≥ .222 Rem)

Nimelt viidi siis läbi EJSL poolt 04.08 KL Männiku lasketiirus Eesti MV laskeharjutuses VJM- 4 (vt märklehte allpool).

Euroopa jooksva metssea märkleht (VJM- 4), 50m
Võistlusel lasti neli 10. lasulist seeriat Euroopa jooksva metssea märklehe pihta. Proovilaske ei antud. Lastakse võistlusel ainult nn kiireid jookse, kus siis märk on võistlejale nähtav 10m laiuses aknas 2,5 sekundit. Märgi liikumise ajal nn aknas peab laskur ka märki laskma ja soovitavalt tabama.


Minimaalne võistlusel kasutatava tulirelva kaliiber on siinjuures antud võistlusel EJSL vastava võistlusmääruse alusel .222 Rem


Sellel aastal said kõik jooksva metssea sportlaskurid (MäLK, Elva LSK), kes seda soovisid, lasta ka täiskaliibrilistest vintrelvadest jooksvat metssiga 50m laskedistantsilt.
Täpsustuseks.
Selguse huvides nimetan sportlaskuriteks neid laskesportlasi, kelle põhialaks on väiksekaliibrilistest tulirelvadest 50m jooksva metssea laskmine.
Jahisportlasteks siis jällegi nimetan siinjuures täiskaliibrilistest tulirelvadest 50m jooksvat metssiga  ja 100m põtra lasketiirus laskvaid laskesportlasi. Kolmas seltskond laskureid viljeleb mõlemat laskeala juba mõnda aega aga neid on õnneks/ kahjuks väga vähe ja nimetuste panemine pole siinjuures blogi kirjutaja kõige tugem pool...
Keeruline ja mõneski mõttes meelevaldne selline nimetamine on aga ehk abiks see selgitus mõneski mõttes.
MäLK laskespordiklubi liikuva märgi sportlaskuritele oli see paljudele esimene kord täiskaliibrilisest tulirelvast jooksvat metssiga võistlustel lasta. Sellest faktist lähtuvalt jagus ka meie sportlaskuritel võistlemisel närvipinget rohkem, kui vaja oleks olnudki ja väljendus see närveerimine kahjuks ka võistlustulemustes.


Võistlesime ühe relvaga CZ 550, millel peal optiline sihik Tasco. Kõigile meie sportlaskuritele antud relv polnud küll kõige sobivam jooksva metssea laskmiseks aga midagi muud meil valida ka relva osas polnud. Tähtsamaks üle kõige oli alustuseks seekord võistlusel osalus.


Nii et olgem siinjuures täiesti ausad nii enda kui teiste suhtes - mingeid suuri võistlustulemuste ootusi ega lootusi meil ei olnud.

Andsime endast parima antud laskeharjutust lastes ja saime hea lasketreeningu osaliseks.

Kuigi siinjuures peab ütlema, et eelnevad lasketreeningud antud laskeharjutuses andsid meile ehk ette mõningasi ootusi ja lootusi meie lasketulemuste osas antud võitlusel.

Kuid läks nagu läks.


Saime abiks olla võistluse läbiviimisel olles rakendatud ametisse kohtunikena.

Olime ise tulejoone kohtunike ametis vägagi põhimõttelised (kogemusi ju selles ametis meil piisavalt oma RT võistlustelt) ja sai jagatud ka mõned märkused laskuritele liiga varajase relva tõste eest, kui lastavat märki polnud veel nähagi.

Samuti sai mõni jahisportlane endale tulemusena nulli kirja, kui juba enne märgi ilmumist lasu ooteasendis ära laskis...

Selline tulejoone kohtunike vahetus antud võistlusel mõjus kindalasti ka jahisportlastele mõningas mõttes värskendavalt ja uudsena. Kuid peab kohe ka ütlema, et ilmaasjata ühelegi võistlejale tulejoone kohtunikud liiga ei teinud.


Ilus laskmise kogemus oli see igatahes kõigile, kes võistlesid. Võistlejaid oli kokku üle 30.

Võistluspäev oli pikk ja lõunaks pakkusid võistulaskmise korraldajad võistlejatele suppi.


Iseendast mõista täiskaliibrilisest tulirelvast jooksva metssea laskmine 50 meetri laskedistantsilt on hoopis midagi muud, kui seda sama teha väiksekaliibrilisest tulirelvast.


Seekordsel VJM- 4 laskevõistlusel osalesid JM sportlaskurid Toomas Hallik, Elmet Orasson, Tõives Raudsaar, Indrek Kaarna, Hillar Loot ja mina ise.

Hillar Loot lasi välja tulemuse 85+ 70+ 88+ 94= 337 punkti, Toomas Hallik 68+ 92+ 88+ 84= 332 punkti.

Seenioride võistlusklassi I koht Villu Pook
Seenioride vanuseklassis võitis võistluse Villu Pook tulemusega 99+ 86+ 97+ 97= 379 punkti.

Veteranide laskurite võistlusklassis toimus esikohale ümberlaskmine. Kuivõrd ühel võistlejal lõppesid kaasavõetud padrunid ümberlaskmisel otsustati esikoht välja anda ümberlaskmisel lastud kümnete põhjal.

II koht Aarne Taal (pildil vasakul)